rodney marsh retrócity portré manchester city angol foci tevezA mai retrócity-ben Rodney William Marsh történetét elevenítjük fel, akit a  generációjának egyik legnagyobb tehetségének tartották a 60-as és 70-es években.

Marsh élettörténete 2012-ben került újra reflektorfénybe, akkor párhuzamba állították az akkori csapat tékozló fiújával, Carlos Tévez-zel. Ma mi is felelevenítjük a történetét. 

 

Pályafutását a Fulhamben kezdte, azonban négy év alatt nem sok érdemlegeset tudott letenni az asztalra a Craven Cottage-en, így 1966-ban átigazolt egy másik londoni csapathoz, a Queens Park Rangershez. A "Hoops"-nál már igazolta kiemelkedő tehetségét, a csatárként játszó Marsh vezetésével a QPR a harmadik vonalból egyenesen az elsőosztályba robogott, sőt 1967-ben még behúzta a ligakupát is. Marsh a hat év alatt pedig 211 meccsen 106 gólt mutatott fel, ami meggyőzte Malcolm Allison-t arról, hogy érdemes szerződtetni.

rodney marsh retrócity portré manchester city angol foci tevez

Marsh és Allison

1972-ben klubrekordot jelentő 200 ezer fontért vette meg szezon közben a Manchester City az egyik legjobb formában lévő angol támadót. A City ekkor négy pont előnnyel a tabella élén állt, minden esélye meg volt tehát arra, hogy 1937 és 1968 után harmadjára is bajnok legyen. Allison úgy beszélt Marsh-ról, hogy ő az utolsó fogaskerék a tökéletes gépezetben. Az igazolás azonban visszafelé sült el, nem is kicsit...

Marsh egyéni, már-már önző játékstílusa abszolút nem passzolt a Manchester City sok passzos, kombinatív játékához. Allison húzása olyannyira nem vált be, hogy a City játéka gyakorlatilag szétesett Marsh miatt és a bajnoki cím is elúszott. A négy pontos fór hamar eltűnt és végül csak a negyedik helyre tudott odaérni a City. Allison pedig le is lépett a süllyedő hajóról a Crystal Palace-hoz. Az eset igen erősen beleégett a City történelmébe, szinte nincs egy olyan City drukker még ma se az Eastlands-en, aki nem ismerné a történetet.

Az akkori csapattársak is nyíltan beszéltek róla évekkel később: "Őrültség volt arodney marsh retrócity portré manchester city angol foci tevez finisre egy olyan öncélú tehetséget szerződtetni, mint amilyen Rodney is volt. Tényleg egy szenzációs játékos volt, remek egyéni képességekkel, de egyszerűen nem illett a csapatjátékba." - mondta Joe Corrigan, a City akkori kapusa.

"Attól a pillanattól kezdve, amikor Rodney rálépett a Maine Road gyepére, elkezdett minden a visszájára fordulni. Fantasztikus játékos volt, de mindig csak magára gondolt." - így Mike Doyle.

Marsh sokáig visszautasította a vádakat, ám idővel beismerte, hogy valóban az ő személye és játékstílusa borította fel a csapat egyensúlyát. Azt azonban máig nem érti, hogy sokan még mindig nem tudtak megbocsátani neki. 2003-ban egy tévéinterjúban egyébként "Big Mal" is őszintén elismerte, hogy hiba volt Marsh-t szerződtetni.

rodney marsh retrócity portré manchester city angol foci tevezMarsh-t természetesen a Gallagher-fivérek is ismerik. Az oasis "Definitely Maybe" című album borítóján szerepel is egy kép róla.

Visszatérve a Tévez-Marsh sztori összehasonlításra még néhány gondolat erejéig. A párhuzam némileg sántít Marsh-al, hiszen Carlitos nem ismeretlenül tér vissza a csapathoz, sőt azt sem lehet mondani, hogy a játéka annyira önző és öncélú lenne mint anno Marsh-é. 

Mindenesetre a régi nagy öregek is megszólaltak az esettel kapcsolatban. Ahogyan Marsh-ról is korábban, Corrigan elmondta a véleményét Tévez visszatéréséről is: "Tévez távozása után a csapatmorál erősebb lett és az eredmények is jöttek szépen. Nagyon remélem, hogy nem kapja meg az esélyt a játékra."

Az egykori játékosnak és elnöknek Francis Lee-nek hasonló volt a véleménye: "Nem engedheted meg azt, hogy egy ember miatt kockáztasd az öltözői rendet és azt a remek szellemiséget, amely manapság a City-t körbeveszi. Ha ezt tönkreteszi, az megbocsáthatatlan bűn lenne."

De mint tudjuk, Tévez találkozott Mancinivel, bocsánatot kért. A 2011-es kupagyőzelem után a 2011/2012-es szezonban bajnok lett a csapattal. Ez is történelem már.