manchester city blue moon háttér liam gallagherAmi a Liverpoolnak a You'll never walk alone, az a Manchester City-nek a Blue Moon. Csak amikor ezt éneklik, nem maradnak olyan áhítattal kussban a digi kommentátorai, mint a ynwa alatt.

De ki vagy kik írták a dalszövegét? Mi köze Elvis Presley-nek a Kék Holdhoz? Mióta éneklik az eastlands-i fanatikusok? A Tovább után megtudod...

 

A "Blue Moon" ősdalszövegét a neves amerikai dalszerző páros, Richard Rodgers és Lorenz Hart írta meg még 1934-ben a "Hollywood Party" című filmhez. Azonban sem itt, sem az ugyancsak 1934-ben bemutatott "Manhattan Melodrama" c. filmben (itt főcímdalnak szánták, de végül az utolsó pillanatban kivágták a filmből) nem hangzott el.

A dal mai szövegét akkor kapta meg a dal, mikor az MGM hollywood-i filmgyár akkori első embere, Jack Robbins felajánlotta Hart-nak, hogy amennyiben a szöveget érzelmesebb, romantikusabb részekkel egészíti ki, segít abban, hogy a "Blue Moon" szélesebb hallgatóréteghez is eljusson. Hart barátunk belement az üzletbe és átszerkesztette régi szöveget, ennek lett gyümölcse a ma is hallható kotta.

A dal első rock változatát maga a király, Elvis Presley készítette el 1956-ban, de született egy sokkal egyedibb feldolgozás is 1961-ben, amely a The Marcels nevű amerikai jazz bandához fűződik. Rodgers (a dalszöveg egyik szülőatyja ugye) nyíltan támadta az amerikai átdolgozást, számos újságban közleményt adott ki, hogy a rajongók ne vásárolják meg a lemezt, mert ez a verzió nem méltó a dalhoz. Fáradozásai hiábavalók voltak, mert a The Marcels-nek hatalmas sikere lett a dallal, mind az Egyesült Királyságban, mind pedig az Államokban az eladási listák élére ugrott.

A "Blue Moon"-t hivatalosan több mint 60 verzióban dolgozták fel az évek alatt, köztük olyan előadók is mint például Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Tanita TikaramFrank Sinatra, Louis Armstrong vagy éppen Rod Stewart. De szerepelt számtalan mozifilmben is, a leghíresebb ezek közül a John Travolta fémjelezte Grease. De kölökkorunk egyik kedvenc amerikai sorozatának, a Simlis és a szendének a soundtrackjére is rákerült, a női főszereplő, Cybill Shepherd előadásában.

Mi úgy hiszem ezt a verziót ismerjük a legjobban, Ricky 'Hitman' Hattonnak köszönhetően.

De kedves meglepetésként Gary Neville visszavonulási partiján is elhangzott. Lolz.

A Blue Moon-t angol futballmeccsen legelőször a Crewe Alexandra szurkolói énekelték a 80-as évek elején, a City drukkerek pedig első ízben az 1989-1990-es szezon Liverpool elleni nyitómeccsén, az Anfielden énekelték a dalt. Azóta nélkülözhetetlen összetevője minden Manchester City mérkőzésnek, legyen az otthon vagy idegenben. A kezeket és a kék sálakat a levegőben tartva, tiszta szívvel énekelni a 90 perc alatt: na ez az igazi feldolgozás.

A 2011-es Beady Eye féle verzió sem rossz azért:

Liam Gallagher ex-zenekarát az umbro kérte fel a feldolgozásra, a Blue Moon a csapat mezére is rákerült ekkor.