everton premier league összefoglaló manchester cityMegvolt az első hazai bajnoki a 2017/2018-as szezonban.

Nem olyan lett, amilyennek képzeltük.

Hibák sorozata jellemezte a meccset, de inkább arra az emberfeletti akartra/küzdelemre/alázatra emlékezzünk, ami a második félidőt jellemezte.

 

Ez volt az első meccs az Eastlandsen május óta, így most emlékezett meg a helyi közönség a nyári terrortámadás áldozatairól. A Houstonban lejátszott derbi után ismét felkerült a dolgozó méh a csapat mezére, sőt mivel nemrégiben Barcelonában is tombolt (és még hány helyen...) az őrület, Manchester jelképe katalán színekben is feltűnt (MCRBCN felirattal) az Etihadban, de még az Everton mezén is. Riszpekt! A triók természetesen el lesznek árverezve.

everton premier league összefoglaló manchester city

A héten egy játékos ki, egy játékos be a mérleg, illetve aki jött, ment is. Nasri ment, az Antalyaspor vette meg. Adhatja Eto'o-nak és Jérémy Méneznek a labdákat, az ő seggét meg Sandro és Djourou védi.

Érdekes fickó ez a Samir, nehéz eset lehet. Nem, tuti nehéz eset. Amekkora tehetség, akkora fasz. Kár. Hat éve jött, már a tavalyi évet sem töltötte Manchesterben. Azt hittem kelleni fog a Sevillának, de nem. Volt valaha olyan öltöző ahol maradéktalanul elfogadták? Van olyan francia, vagy City szurkoló (vagy bárki a világon) aki azt mondja: Nasri a kedvenc játékosom! Kizárt.

Az tény, piszok jó játékos, piszok rossz természettel. Két bajnoki cím, ligakupa, Community Shield sikerek részese volt nálunk. Szép évek, de hiányozni? Na, azt nem fogsz!

A Nasriért kapott pénz azzal a lendülettel ment is az Austria Wien-nek, az előző osztrák gólkirályért, a 24 éves nigériai Olarenwaju Kayode-ért.

Kayode kb. nem is járt Manchesterben, a hétvégén már hat percre be is állt az Atletico ellen a Gironában.

A kezdéskor pirotechnikai showt élvezhetett a nagyérdemű (ha a közönség csinál ilyet, akkor meg jöhet a nagy bünti, fuck logic), majd lehetett prüszkölni (és keveset látni) az ottmaradt füst miatt.

A meccs előtt már történt egy baljós jel, az előzetesen a kezdőbe jelölt Danilo helyett Sané kezdett. Szárnyvédőként.. Ez nem hangzott túl jól. A múlt heti gironai hírverő meccsen látványosan nem érezte jól magát, ha védekeznie kellett.

Guardiola hatalmas lendülettel vetette bele magát a manchesteri kalandba, rúgott fel mindent, ami szembejött (és nem tetszett neki).

A tavalyi gyengébb szereplés fő okának a nem megfelelő szélső védőket (képesség és/vagy kor) jelölte meg.

A nagy nyári clearance áldozata lett a tavalyi keret összes szélső hátvédje. Jobbra megvan a két új delikvens (Walker és Danilo, ugye), balra csak Mendy, de ő még a hétvégén sem biztos, hogy egyben lesz.

Kolarov elengedése. Nem tudom, hogy Pep vagy a vezetőség ötlete volt, de a nyár nagy hibája, hogy (szotyiért) eladták Rómába úgy, hogy nincs helyére senki. Az még csak a kurvaanyád érzést erősíti, hogy Aleks három pontot érő szabadrúgásgóllal (és remek játékkal) mutatkozott be a Serie A-ban...

everton premier league összefoglaló manchester city

A meccsen a játék nem volt valami szép az első félidőben, Guardiola a nyáron begyakoroltatott sémák szerint próbálta felőrölni az Evertont, de Koeman — aki jól ismeri Pep-et, évekig játszottak együtt a Barcában, sőt több edzőtáborban/külföldi meccs során szobatársak voltak, majd a holland edzője is volt Guardiolanak, mikor a '90-es végén visszatért a Barcába Louis van Gaal segítőjeként — fel volt készülve, egy 3-5-2-vel álltak fel. Ebben a szezonban a Rózsahegy elleni Európa Liga selejtezőn játszottak így eddig, nem volt rossz húzás, nekik.

Nem ment zökkenőmentesen a támadásépítés, a vendégek tömörültek, várták a bármit. Így csak néhány esetleges akció, távoli lövés volt terítéken (még Otamendi is rádurrantott néhány pontatlan labdát Pickford kapuja felé).

A sorsdöntő momentumok a 32. perc után jöttek el. Először Silva durrantotta kapufára a labdát, miután Agüero mesterien tálalt neki a tizenhatoson belülre.

Ahogy ilyenkor lenni szokott jött a bazdmeg.

Sané tök fölöslegesen tartott bent egy labdát, amivel megindult az Everton, pompás támadást vezettek, de a védőink vagy hibáztak, vagy nem jól reagálták le a szituációt.

everton premier league összefoglaló manchester city

1. Leroy fölösleges mozdulata 2. Ferna elrepült Calvert-Lewin cselére 3. A visszaérő Sané nem csinált semmit, hogy megakadályozza a beadást 4. Kompany pozíción kívül, de kellően közel a tűzhöz leste az eseményeket 5. Stones a labda útját bámulja, nem Rooney-t támadja 6. Ederson nem reagálta le jól a lövést

Hat eset. Elég lett volna, ha valaki jól (jobban) dönt és nincs ez a gól.

Aztán két percen belül két sárgát kapott Kyle Walker.. Az első szót sem érdemel, a második meg semmivel nem volt szabálytalanabb kontakt, mint Keane és Jesus találkozója a tizenhatoson belül pár perccel előtte.

Walker lejátszott 355 profi labdarúgó és válogatott (benne a korosztályos válogatottak is) meccset, de most kapott először pirosat. Ezért...

A szünet végén az öltözőből kijövő Guardiola elég alaposan elmagyarázta a negyedik sporinak, Michael Olivernek, hogy kurvára nem érti mit fújkál Robert Madley.

everton premier league összefoglaló manchester city

Változtatni kellett. Agüero maradt fent, Jesust pedig Sterling váltotta — abszolút érthető volt a döntés —, Raheem ment ki a jobb szélre.

Agüero szerepe változik a csapat játékában, most nem elsősorban a góllövés a feladata, hanem a védők lefoglalása és a terület nyitása másoknak (tudom, sokaknak ez magas, nem góllövő center?! wtf?! lásd még Szalai Ádám szerepének általános nem megértését a magyar válogatottban). De mindettől függetlenül halványabb volt mint szokott lenni (mielőtt kritikus hang hagyná el a szánkat vele kapcsolatban, vessünk már egy pillantást az legutóbbi tizenöt tétmeccsére a City-ben, aztán fogjuk vissza magunkat, mielőtt egy rossz szót merünk rá szólni. köszke.).

Meg amúgy is. Hamarosan ő lesz a Manchester City legeredményesebb góllövője, ever. Hét góllal lőtt kevesebbet, mint Erik Brook (Brook tizenegy év alatt hozta össze 177 gólját, Sergio 2011-ben került Manchesterbe). A bajnokságban csak a Bolton amelyik megúszta Agüero gól nélkül a randit, elképesztő, de igaz, a Wanderersen kívül az összes ellenfél hálójába betalált. Legenda.

everton premier league összefoglaló manchester city

A támadóink halványsága annak is köszönhető, hogy míg Pep jól kitalálta hogyan kompenzálja a csapat az egy ember mínuszt, addig a Koeman brothers a jóvanazígy, vezetünk, többen vagyunk, csak kihúzzuk mentalitással küldte ki az Evertont.

Az égész meccsen még egyszer el is találtak Ederson kapuját (egy nem túl erős/pontos Rooney fejes). A végére 65-35 lett a labdabirtoklási arány. Röhejesen egy oldalasak voltak, mindent (értsd: azt a keveset is) a bal oldalon erőltettek, Holgate, Rooney és Calvert-Lewin sokszor egymás sarkában volt az oldalvonalon.

A nagy váltás Danilo (65. perc Stones helyett) és Bernardo (69. perc Sané helyett) érkezte volt. Danilo lett a jobb oldali szárnyvédő, Fernandinho húzódott ki balra, Sterling előrébb, Silva II. meg középen, box-to-box.

everton premier league összefoglaló manchester city

Helyére kerültek a dolgok.

Az egyenlítés nagyon érett, a 82. percben lett meg, amikor Danilo beadását Holgate elfejelte Silva elöl, de pont Sterling elé került. Ilyen pillanat volt:

everton premier league összefoglaló manchester city

A csapat mindent megtett, az sem lett volna meglepetés, ha kap még egyet az Everton, de ez nem az a nap volt.

A végén Medley újra főszereplő akart lenni, kiszórta Schneiderlin-t második sárgával, pedig jó ütemben rúgta el Agüero elől a labdát. No words. 

Nem sikerült kikapni, ez a lényeg 2017-ben továbbra is veretlen otthon a csapat.

Szombat kora délután irány Bournemouth. Nehogy azt hidd, hogy könnyű menet lesz.

A meccs jegyzőkönyve és az összefoglaló: